ראיון מוטיבציה וניהול זמן
כולנו רוצים שלילד או לילדה שלנו תהיה מוטיבציה לימודית גבוהה. הרבה פעמים לא כך המצב, ואנחנו שואלים את עצמנו כיצד ניתן להשפיע על רמת המוטיבציה הלימודית?
מתרגשת לשתף בראיון שערכתי לנער בכיתה י"ב שהיה אצלי בטיפול בשיטת מוח אחד כילד צעיר. איתי (שם בדוי) עבר תהליך בשיטת "מוח אחד" לפני שנים רבות. בזמנו איתי התקשה להתמיד בתחומים רבים בחייו, לפעמים אף הגיע לטיפול בבקרים (כי היה מושהה מביה"ס עקב מקרי אלימות). הוריו "בילו" בביה"ס בשיחות עם מחנכת, יועצת ומנהלת והיו אובדי עצות.
השבוע, 8 שנים אחרי, התקשרתי לאימו וביקשתי רשות לדבר איתו ולשאול שאלות בנושא מוטיבציה, שמעתי שאיתי תלמיד מצטיין והלכתי לברר כיצד קרה השינוי. איתי נענה בשמחה לשאלותיי ואישר שאשתף את שיחתנו.
ענת: הי מה שלומך? כל הנושא של מוטיבציה ללמידה של תלמידים מאוד מעניין אותי כיום, ונזכרתי בכל שחרורי המתח שעברת בנושא של מוטיבציה. אני אשמח לשמוע על תהליך הלמידה שלך כיום בזמן מבחני המתכונת והבגרויות. אני יודעת שאתה תלמיד מצוין ולומד עצמאי, משקיע בלימודים ומעניין אותי לשמוע על ההרגשה שלך כיום.
איתי: אני התבגרתי והבנתי את החשיבות. איך זה קרה? אתה מתחיל להבין שזו הזדמנות שאתה לא רוצה לפספס ולא רוצה להשלים את הבגרויות אחרי. בעבר לא יכולתי לראות כמה שנים קדימה. השינוי בתפיסה שלי התחיל בכיתה ח' בעקבות ניהול נכון של הזמן . זה הכי חשוב כי בלי ניהול נכון מגיעים פתאום 2-3 מבחנים ובעצם לא תלמד לאף אחד מהם. זה כאילו לשבת על המיטה לבדוק ולהבין שאם יש יותר מידי מטלות זה סימן שלא ניהלתי נכון את הזמן. זה דברים שלומדים שיש סדרי עדיפויות.
ענת: מדהים שאתה מדבר על חשיבות "ניהול הזמן" כי כשהיית בכיתה ה' מה שהגוף שלך דייק ובחר לשחרור המתח היו המילים: "ניהול זמן". אתה חשת פסימיות, הרגשת תרעומת ואמרת שיושבים לך כל הזמן על הראש.
איתי: נכון ככה זה מערכת החינוך יושבים לך על הראש, ורק יותר מאוחר אתה מתבגר ומבין שרוצים בטובתך. שבן אדם מבוגר עומד לפניך (מורה, איש חינוך, מחנך) ואתה מבין בגיל שלי, היום בגיל 17, מה שלא הבנת בכיתה ה' או בכיתה ו' שאתה תשב בשיעור ותכבד את המורה, ולא מקובל שתקום ותסתובב באמצע השיעור. אני בא היום מהמקום של הערכים שקיבלתי.
ענת: אתה זוכר שהרבה פעמים במפגשים ירדנו לגיל גן חובה ולכיתות א-ב?
איתי: נכון היה כל הזמן דיבור על מוכנות לבית הספר ואז החליטו שאני אשאר שנה נוספת בגן.
ענת: היתה מורה אחת שהיה לך קושי במיוחד מולה, אתה זוכר?
איתי: כן בטח שאני זוכר וגם הייתה אלימות אבל בסוף שחררנו מתח והסתדרתי איתה טוב.
ענת: מה השתנה אצלך מבחינת רמת המוטיבציה ללמידה?
איתי: יש לי מוטיבציה ללמוד כי יש לי אינטרס להצליח. אני בא למורות מיוזמתי ומבקש לקבוע מפגשי תגבור לבגרויות כי אני מבין, שזה גורם לי ללמוד טוב יותר. המוטיבציה שלי היא להקפיד להגיע לכל השיעורים!
ענת: אתה מרגיש שוני מחברים שלך או שלכולם פחות או יותר מוטיבציה כמו שלך?
איתי: יש שוני בין ילדים. יש בעיקר בנות בקטע של ההשקעה מכיתה ז' ולבנים זה מגיע רק בכיתה ט' כי לדעתי, מבחינת החשיבות של הלימודים קל לבנים להיזרק ולא להשקיע.
ענת: מה התכניות שלך לשנה הבאה?
איתי: התקבלתי לשלוש מכינות. אחת נחשבת להכי מבוקשת ברמה גבוהה מאוד. אני לא בטוח שאבחר בה. אני מתלבט לאיזו מכינה קדם צבאית ללכת.
ענת: איתי תודה שהסכמת לשתף אחרים בתבונתך וברגישותך לעצמך ולסביבה. אני התרגשתי מאוד מאוד לשמוע אותך כיום כאדם מלא בטחון, ערכי, בוגר, לומד עצמאי ועם רצון לתרום בשנת שירות. אני גאה בך מאוד ומאחלת לך הצלחה רבה בבחינות שלפניך ובהמשך דרכך בחיים.